Tuchtrecht banken

Eindelijk kunnen ook bankmedewerkers van de afdeling bijzonder of intensief beheer tot de orde geroepen worden  wanneer ze het te bont hebben gemaakt en de belangen van hun klanten hebben verwaarloosd. Ook zij vallen onder het recent wettelijk geregelde tuchtrecht banken. Bij bijzonder beheer staat het belang van de bank altijd voorop.

Tuchtrecht banken ook van toepassing op Bijzonder Beheer

Veel MKB ondernemers weten uit ervaring dat bij bijzonder beheer het belang van de bank altijd voorop staat. Verlies beperken voor de bank is voor die afdelingen de enige doelstelling en bankmedewerkers worden op het behalen van die doelstelling dan ook geselecteerd. Dat staat haaks op de afgelegde eed van bankiers waarin ook het belang van de klant zorgvuldig dient te worden behartigd. Klanten en vooral de groep MKB’ers hebben door dit tuchtrecht een mooi juridisch instrument in handen gekregen om gesprekken en onderhandelingen met bijzonder beheer meer op gelijke voet te kunnen voeren.

Bereid onderhandelingen met bijzonder beheer goed voor

Onderhandelingen met bijzonder beheer moeten goed worden voorbereid. Vooral het juridisch instrumentarium moet bekend zijn. Welke juridische drukmiddelen zijn er?

1. Een kredietopzegging moet aan formele eisen voldoen.  Bezig zijn met een doorstartplan maakt de opzegging moeilijker voor de bank.

2. Bijzonder beheer moet ook het belang van de klant zeer zwaar laten wegen anders is er sprake van een schending van de bankierseed en komt het tuchtrecht in beeld. Dat is niet prettig voor een glanzende carrière.

3. Een kort geding als dreigement bij misstanden is vaak voldoende om weer tot een normaal overleg met bijzonder beheer te kunnen komen.

 

voor maar €49,95 Bestel nu!
,
Ontwerp en ontwikkeling door Falcon Media
Naar boven
%d bloggers liken dit: