Hoe belangrijk is een goede Juridische Brief ?

Winst of verlies in een juridisch conflict wordt vooral bepaald door de 1e stap. Een goede juridische brief/mail die duidelijk is en is toegesneden op een concrete situatie. Met de juiste inhoud en toonzetting.Dat mag vooral geen lange brief zijn met algemeenheden en waaruit direct blijkt dat een leek die geschreven heeft. Het gevolg van zo’n brief is vaak dat de wederpartij je niet serieus gaat nemen. Met als gevolg dat het juridisch probleem moeilijk oplosbaar wordt.

De eerste klap is een daalder waard

Iedereen kent het gezegde; de 1e klap is een daalder waard. Dat gaat voor elk juridisch conflict op. Een juridische brief of mail is vaak de 1e klap. En dan is het belangrijk dat die brief/mail direct resultaat oplevert. En dat resultaat moet in alle gevallen zijn dat je serieus genomen wordt door je wederpartij. Soms betekent dat de inhoud en de toonzetting van de brief/mail bewust beheerst vriendelijk maar wel duidelijk moet zijn om niet onnodig te gaan escaleren. En soms is de beste 1e klap een hele pittige brief/mail waar in de 1e alinea al blijkt dat een jurist achter de brief zit die van wanten weet. Kortom; er bestaat geen standaard juridische brief die in alle vergelijkbare situaties hetzelfde is.

Goede juridische brief moet maatwerk zijn

Het belang van een goede juridische brief is dus groot. Het bepaalt of je door je wederpartij serieus wordt genomen en je geeft er zelf een goed visitekaartje mee af. Hoe vaak kun je in de volksmond niet horen dat iemand zegt; pas maar op die heeft een goede advocaat. Zo’n uitlating is echt onzin. Advocaten bepalen echt niet de uitkomst van een juridisch conflict. Ze maken wel heel handig gebruik van de juridische onkunde van hun wederpartijen. En dan is het vaak gemakkelijk scoren. Een goede juridische brief moet dus maatwerk zijn. Als men succes wil in een juridisch geschil of conflict moet de 1e stap dus een door juristen gemaakte juridische brief zijn. Dan wordt bewaakt dat de juridische spelregels goed worden toegepast en dat de brief de juiste inhoud en toonzetting heeft voor het probleem waar het om gaat.

1e stap is vaak een korte maar heel krachtige brief of mail

Een groot misverstand is dat een juridische brief vaak lang en uitgebreid moet zijn om kwalitatief goed te kunnen zijn. Ook dat is onzin! Juristen die zich per uur laten betalen zullen natuurlijk nooit gaan toegeven dat de 1e stap vaak juist krachtiger overkomt als de brief of mail kort en bondig is en bij de 1e alinea al kracht uitstraalt. Het belangrijkste is immers dat de 1e stap een signaalfunctie heeft. Ik heb een probleem en wil dat oplossen en ik laat niet met me sollen. Als we het zonder juridische poespas kunnen oplossen graag, maar als de wederpartij stront wil, kan ze de stront ook krijgen.

Ga niet zelf prutsen met voorbeeldbrieven. Te algemeen en niet concreet genoeg.

Voorbeeldbrieven zijn overal op internet gratis te downloaden. Dat lijkt aantrekkelijk om daarmede kosten van rechtsbijstand uit te kunnen sparen. Alleen is het economisch gezien een domme besparing. De kans dat de 1e stap verkeerd wordt gezet is immers groot. Het concretiseren en helder maken van je eigen specifieke situatie zul je zelf moeten doen. En de kans dat het op dat onderdeel fout gaat is groot.

Ontwerp en ontwikkeling door Falcon Media
Naar boven
%d bloggers liken dit: