Hoe schrijf ik een brief?

Voor veel mensen is een brief schrijven een hels karwei. Logisch als je bedenkt dat spreektaal en schrijftaal twee totaal verschillende communicatiemiddelen zijn. Via spreektaal is de boodschap die wordt gecommuniceerd voor iedereen snel helder en duidelijk. Emoties en de gemoedstoestand van degene die iets vertelt zijn immers direct zichtbaar.En dat is geheel anders bij een schriftelijke communicatie zoals bij het schrijven van een brief.

Brief schrijven is rekening houden met de ontvanger

Een brief schrijven veronderstelt dat de ontvanger de inhoud goed moet kunnen begrijpen en snappen. En daar schort het bij veel brieven nog al eens aan. Voor de opsteller van de brief is de brief dan wel duidelijk maar dat is geen garantie dat de ontvanger de brief eveneens goed begrijpt. Daarvoor is het nodig dat de opsteller van de brief zich realiseert dat de ontvanger misschien met een geheel andere blik de brief gaat lezen.

Een brief moet een duidelijke kop en staart hebben

Een goede brief heeft een kop en een staart waarmee een heldere boodschap gecommuniceerd wordt. Ga dus vooral niet lang uitweiden over details als de hoofdzaak nog niet duidelijk uit de verf komt. Vermijdt vaagheden en onduidelijk taalgebruik. De lezer van de brief moet aan het begin de kop al direct kunnen zien waar de brief naar toe leidt. Dus vraag je iets dan meldt je dat direct al aan het begin zonder al teveel omwegen. En als je wilt dat de lezer tot actie overgaat dan meldt je dat direct in het begin van de brief. in de staart vat je in het kort de boodschap van de brief nog eens samen. De details, overwegingen, motivering en toelichting komen in het middenstuk van de brief.

 

 

voor maar €49,95 Bestel nu!
Ontwerp en ontwikkeling door Falcon Media
Naar boven
%d bloggers liken dit: