Bijzonder beheer; altijd faillissement?

Als een bedrijf bij de bank onder de afdeling bijzonder beheer valt moeten alle alarmbellen afgaan. Bijzonder beheer is een liquidatie afdeling van banken waar moeilijke kredieten worden afgehandeld. Met maar één doel;  het beperken van  schade voor de bank.

Werkwijze

Bijzonder beheer werkt volgens vaste protocollen. De ondernemer wordt te verstaan gegeven dat de bank een adviseur naast de ondernemer wil zien die het vertrouwen van de bank heeft. Dat zijn vaak oud bankiers of adviseurs die het belang van de bank voorop stellen maar wel door de ondernemers betaalt moeten worden. Dat eist de bank en de bank gebruikt daarbij vaak het dreigement  van een kredietopzegging.

Zakken vullen

Onder het mom van het onderzoeken van de overlevingskansen van het bedrijf en het maken van een herstelplan vullen deze adviseurs die op de shortlist van de bank staan, plat gezegd hun zakken nog even ten laste van de onderneming. En ondertussen “fluisteren”ze de bank in hoe voor de bank de schade het meest beperkt kan blijven. Soms door het bedrijf met extra kredieten nog even overeind te houden en in ruil een veelvoud aan extra zekerheden binnen te fietsen om daarna de stekker er definitief uit te kunnen trekken. Bij seizoenbedrijven vaak nadat er geoogst is of de inkomsten binnen komen.

Laat je niet intimideren

Een kredietopzegging moet aan eisen voldoen. Ondernemers doen er dan ook verstandig aan om bij de aankondiging dat ze naar bijzonder beheer worden overgeheveld, direct zelf goede adviseurs aan te trekken. En adviseurs van de short list te mijden.Dat loont dubbel en dwars. Zeker als er verregaande plannen liggen voor een doorstart kan de bank een krediet niet zonder meer opzeggen.En ook hier geldt; een goede juridische brief op het juiste moment verzonden kan voor het overleven van een bedrijf van levensbelang zijn.

voor maar €49,95 Bestel nu!
,
Ontwerp en ontwikkeling door Falcon Media
Naar boven
%d bloggers liken dit: