Angstcultuur is een organisatievirus dat moeilijk te bestrijden is

Een angstcultuur is een complex verschijnsel als het aanwezig is op de werkvloer en in organisaties. Angst remt creativiteit en maakt werknemers bang om tegenspraak te geven. Een angstcultuur gaat vaak samen met intimidatie en pesten. Maar ook ontslag dreiging en een negatieve beoordeling van werknemers komen dan voor. En het meest opvallende verschijnsel is dat een angstcultuur nooit kenmerken vertoont van een gedeeld probleem van de meerderheid van het personeel. Er zijn altijd collega medewerkers die gedijen in een angstcultuur als stilzwijgende support voor de leidinggevende die schuldig is aan de angstcultuur

Angst en intimidatie worden in de praktijk vaak toegepast om klokkenluiders de mond te snoeren. Een angstcultuur werkt dan ook effectief om klokkenluiders af te houden van het melden van misstanden en mismanagement. Slimme bestuurders weten dat en zorgen er bewust voor dat een angstcultuur een hoge drempel opwerpt om als klokkenluider misstanden te melden.

Angstcultuur en psychopathisch leiderschap

Steeds meer onderzoek naar de topleiding van organisaties wijst uit dat meer dan 20% van de bestuurders psychopathische persoonlijkheidskenmerken heeft. En juist bij die organisaties komt een angstcultuur vaak voor. Recent neurologisch onderzoek toont aan dat  via hersenscans zichtbaar gemaakt kan worden of een bestuurder psychopathische aanleg heeft of niet. Een eerste preventieve maatregel om een angstcultuur uit te bannen zou dan ook een verplichte hersenscan zijn voor te benoemen bestuurders. Dat zou de samenleving heel veel geld kunnen besparen op kosten die het gevolg zijn van mismanagement en het in stand houden van een angstcultuur.

 

voor maar €49,95 Bestel nu!
Ontwerp en ontwikkeling door Falcon Media
Naar boven
%d bloggers liken dit: